Sain loistavan lahjaidean painattaa oma kirja päivänsankarille. Siihenpä se lahjaidean loistavuus tuntui loppuvankin. Sopivan tekstin valitsemisen jälkeen nimittäin alkoivat ongelmat. Books on Demand -sivuston ohjeet tiedoston lähettämisestä menivät kirkkaasti viuhuen yli kaltaiseltani tietokoneen keskivertokäyttäjältä. Fontit piti kuulemma upottaa, mutta mitä se tarkoittaa ja miten se tehdään? Tällaisia sitä sai kirjanpainattajaraukka mietiskellä ihan itsekseen.

Latasin koneelleni ohjelman, jolla tiedostoa sitten muokkasin. Lopulta löytyi vastaus siihen fonttien upotukseenkin. Kuulosti vaikeammalta kuin olikaan, sillä upotus tapahtui yksinkertaisesti tallentamalla tiedosto pdf-muotoon ja näppäämällä päälle tagi "upota fontit". Nyt tuo aiheen tuskailu jo naurattaa, mutta tekovauhdissa lähinnä v*tutti. Ettei asiaa voida yksinkertaisesti ohjeistaa! Entä kun kirjan painattajana on mummeli tai papparainen, joka nipin napin saa tekstin tiedostoksi ja tallennetuksi. Taitaa jäädä muutamakin omaan käyttöön tarkoitettu muistelmateos painattamatta, ellei lähipiiristä löydy suopeaa ja avuliasta nuorempaa polvea.

Omissa taidoissani oli siis puutteita, mutta niistä yli päästyäni tilaus sujui sutjakkaasti. Kansi oli helppo asetella itse - tosin nimen ja kuvan paikkoja ei voinut itse päättää. Takakansiteksin naputtelin silmät sihrustaen. Ainakaan itse en löytänyt konstia saada takakansikohtaa isommaksi kirjoittamisen ajaksi. Toivoin vain, että osaan kirjoittaa ilman virheitä, sillä tarkistaminen kunnolla oli mahdotonta.

Laitoin tilauksen vetämään, ja muutaman päivän päästä sain sähköpostin, jossa kerrottiin, että teksti on hyväksytty painettavaksi. Olinpas hoomoilasena jälleen, koska en ollut tajunnut, että tekstin joku tarkistaa, vaikka onhan se ihan loogista. Palvelu, jossa kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa... Meillä oli kyseessä lahjayllätys, joten mitään epäilyttävää ei tekstissä luonnollisestikaan ollut.

Lyhyesti tähän asti: Kirjan tilaaminen vaati hermoja ja päättelykykyä - ellei lähellä satu olemaan henkilöä, joka tietää tietokoneista edes himpan verran enemmän kuin keskivertolyyli. Toimitusajaksi on luvattu parisen viikkoa, sillä itse painaminen vienee jopa 10 päivää ja postitus - nyt ollaan muistin varassa - 3-5 päivää.

Meillä menee tiukille, ehtiikö lahja perille juhlapäiväksi. Mutta se on - jälleen kerran - ihan oma syy.