Aluksi on hyvä varmaankin avata lähtökohta, josta ponnistan Gummeruksen kilpailuun,. Tilanteeni ei suinkaan ole se, että olisin aloittanut kirjan kirjoittamisen eilen, vaan käsikirjoitus on ollut valmiina jo pitkään. En itsekään ole varma, kuinka kauan printtipinkka on laatikon pohjalla maannut -- pitääkin melkein laskea aika suunnilleen, koska sitähän ne kuitenkin haastatteluissa sitten kysyvät. ;)

 

Edessä on siis pelkkää muokkausta seuraavien noin sadan päivän ajan (tai aikana). Luulen olevani siitä tyypillinen kirjoittaja, ettei pitkäjänteinen, puuduttava muokkaustyö suuremmin houkuttele. Niin paljon mieluummin sitä loisi kokonaan uutta tekstiä, jossa sanat voivat viedä mihin vain. Muokkausvaiheessa sanoilla on oltava ankkurit. Itse tarina saa lentää, mutta sanojen on luotava raamit.

 

Tarinani on tällä hetkellä 200-sivuinen, mikä tarkoittaa sitä, että JOS käyttäisin sadan päivän osallistumisajan kokonaan hyödylliseen työhön, minun tarvitsisi muokata vain 2 sivua/pvä. Kuulostaa pieneltä. Tuntuu isolta. Ja kun tarkemmin asiaa alkaa analysoimaan, vaikuttaa kamalalta urakalta. Tässä kilpailussa ei varmastikaan riitä se, että tarina on ihan jees, vaan sen on oltava huippu. Minun pitäisi siis hioa käsikirjoitustani kahden huippuhyvän sivun päivävauhdilla, mikä kuulostaa jälleen pieneltä, mutta alkaa tuntua isolta ja tarkemmin analysoimalla vaikuttaa kamalalta urakalta, koska sadan päivän ajan huippuluokan tekstiä tuottaminen ei tunnu mahdolliselta. Tai en tiedä. Ehkä onnistun yllättämään itseni.

 

Kilpailua varten ajattelemani tarina on siis jo olemassa, sitä täytyy enää parantaa, eli kirjoittaa monin paikoin kokonaan uusiksi. Todella monin paikoin. Ensimmäinen askel oli kaivaa printtipinkka esiin ja lukea teksti. Samalla merkitsin ylös kohtia, joissa teksti tuntui tökkäävän johonkin muuriin, yleensä epäuskottavuuden, naurettavuuden tai tylsyyden pystyttämään. Ajattelin aloittaa muokkaamisen näistä kohdista, sillä jos teksti tuntuu luojastaankin huonolta, ei sitä voi arvostaa kukaan muukaan. Ongelma on vain se, että nuo kohdat tuntuvat niin huonoilta, etten saa pakotettua itseäni tarttumaan toimeen. Pitäisi varmaan ottaa ylös pelkkä ajatus, deletoida huono teksti ja kokeilla kirjoittaa kaikki uusiksi.

 

Tästä se lähtee. Kompuroiden kohti kynnystä! :)